MamaE,
Voor en door ouders met een chronische ziekte en/of handicap
Zwangerschap
Als je beperkt en/of chronisch ziek bent is zwanger worden soms een hele opgave en het roept veel vragen op. Kan of mag ik wel zwanger worden? Hoe zal het gaan met de medicatie? Wat doet dat lichamelijk allemaal met mij? Is mijn aandoening of beperking genetisch? Hoe kan is alles aanpassen zodat ik zelf het meeste voor mijn kindje kan zorgen?
Ook ik zat met al deze vragen. Mijn man en ik wilden graag goed beslagen ten ijs gaan en zijn overal gaan zoeken naar informatie. In eerste instantie kan je het beste advies vragen aan een gynaecoloog, die weet hier het meeste van af. Daarnaast natuurlijk ook je eigen behandelend arts.
Maar ook zij zullen niet alles weten. Vooral met betrekking tot het nemen van medicijnen, hier komt het wetenschappelijke deel van internet goed van pas. Op Google scholar heb ik heel veel informatie gevonden. Vooral op het gebied van medicatie. Hier kan je wetenschappelijke artikelen lezen. Zo kon ik, naar mijn gevoel, een juiste afweging maken over het wel en niet slikken van bepaalde medicijnen.
Ik wilde graag "gecontroleerd" zwanger worden en koos daarom voor een ovulatietest methode. Deze testen de vruchtbaarheid.Ovulatie testen zijn gewoon verkrijgbaar op internet. Op deze manier wist ik wanneer ik ovuleerde en mijn medicijnen moest laten staan. Zodra ik dan wist dat ik (via een test) niet zwanger kon zijn begon ik weer met mijn medicatie. Op deze manier kon ik toch met een veilig gevoel de voor mij onmisbare, maar voor een zwangerschap schadelijke, medicijnen innemen. Dit zorgde ervoor dat ik niet onnodig weinig medicijnen innam en een aanval riskeerde.Uiteindelijk had ik heel veel geluk en was ik binnen 1 maand zwanger!
Met betrekking tot de genetica moet je echt bij een specialist zijn.
En wat het lichamelijk met je doet kan eigenlijk niemand jou vertellen. Bij een auto-immuunziekte zie je vaak dat het vrij rustig blijft in de zwangerschap, dit vooral door de hormonen. Dit was ook bij mij het geval.
Ik heb gelukkig geen aanval in de zwangerschap gehad. Wel had ik allerlei andere problemen wat resulteerde in het feit dat ik in week 13 al bedlegerig ben geworden. Zelfs nu heb ik nog lichamelijke problemen door mijn zwangerschap en bevalling. Maar ik zou het letterlijk zo weer doen. Zwanger worden, en hoeveel je er voor wilt afzien, is een individuele keuze. Kies wat jij wilt en niet wat anderen vinden dat jij moet doen. Ook ik heb, helaas, negatieve reacties gekregen. Maar ik heb mij daar gelukkig nooit door laten leiden en ben daarom nu de meest trotse en gelukkige ouder die er maar kan zijn!!
Welke aanpassingen er nodig zijn voor jou als ouder is het ook heel individueel en afhankelijk van de beperking of ziekte die je hebt. Je kunt ook een ergonoom inschakelen om mee te denken en ik kan uiteraard ook met je mee denken dus mail gerust!
Copyright Elana den Hollander 2015