MamaE,

Voor en door ouders met een chronische ziekte en/of handicap

 

Zorg en werk

Ik probeer elke week 36 uur te werken en kom hier ook meestal aan. Wat ik wel duidelijk merk is dat werken, zeker met een volledige baan, best zwaar is om te combineren met de zorg thuis. Het is toch altijd een beetje schipperen. Als Elana zieker is moet ik toch meer thuis zijn en dan kan ik bijvoorbeeld er voor kiezen om thuis te werken. Maar ik vind het soms ook best moeilijk om thuis los te laten zodra ik op mijn werk ben.

 

Er is veel te weinig geregeld voor mannen met een zorg taak. Voor vrouwen die parttime werken wordt veel meer geregeld maar ook getolereerd. Als man moet je echt zoeken naar een speld in de hooiberg (Ik heb hem nog niet gevonden).

Wel moet ik zeggen dat ik tot dusver werkgevers heb getroffen heb die heel tolerant is. Ik kan flexibel werken mits ik maar mijn 36 uur per week haal. Daarnaast heb ik bij elke werkgever recht op kortdurend zorgverlof (bij 36 uur zijn dit 9 dagen waarbij de werkgever verplicht is 70% van het loon door te betalen, dit is wettelijk geregeld). Met deze uren kan ik Elana begeleiden bij de vele arts afspraken die zij heeft en daarnaast inspringen voor de zorg voor Liam als het echt heel slecht gaat met haar. Wel blijkt elk jaar weer dat deze uren het lang niet halen bij wat ik echt aan zorgverlof nodig heb!

 

Enkele handige links:

http://www.werkenmantelzorg.nl/

https://www.mezzo.nl/pagina/voor-mantelzorgers/werk-en-mantelzorg

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mantelzorg

 

Mijn inziens zou er veel meer geregeld moeten worden, veel meer mogelijk moeten zijn, vooral meer flexibiliteit. Gelukkig is kan bij mijn huidige werkgever best veel.

 

Ik ben zeer benieuwd hoe anderen dit doen, dus als er nog tips etc. zijn hoor ik het graag!

 

Copyright Elana den Hollander 2015