MamaE,
Voor en door ouders met een chronische ziekte en/of handicap
Zo natuurlijk mogelijk voeden
Als je chronisch ziek bent of een beperking hebt is borstvoeding geven niet vanzelfsprekend een keuze. Het kan zijn dat je na de bevalling direct weer aan medicatie moet wat niet goed is voor de kleine of dat het fysiek niet lukt vanwege je beperking of dat het gewoon weg te intensief is. Ook moet je rekening houden met het feit dat als je voor de zwangerschap medicatie hebt gebruikt dat kan zijn opgeslagen in je vetweefsel. Op het moment dat je gaat borstvoeding geven breek je ook vet weefsel af en kan op die manier alsnog gifstoffen in de moedermelk komen. Afkolven is ook een idee als het borstvoeding te intensief is. Dan kan een ander het ook eens overnemen.
Tips voor bij het voeden
Met de fles kun je het vraag / aanbod systeem ook nabootsen. Je voedt dan op verzoek van het kind, zodra je hongersignalen ziet. Hongersignalen van de baby zijn:
Verder geef je niet meer dan het kind wil. Dat is met de borst makkelijker dan met de fles en je moet wel opletten dat je kind genoeg krijgt,net als aan de borst overigens. Je kunt dat aan je kind zien. In een cursus wordt dat uitgebreid uitgelegd.
Geef de fles op de “borst manier” (therapeutisch fles voeden):
Het is niet verstandig om een speen voor een grotere baby te nemen want dan wordt de flow te groot met risico op verslikken en te gemakkelijk voeding binnen krijgen.Verder is huid-op-huid contact van groot belang voor het kindje (en de moeder/ouder). Dat gaat aan de borst vanzelf maar je kunt het uiteraard wel bevorderen als je flesvoeding moet geven.
Borstvoeding en medicatie:
Het beste kun je dan contact opnemen met een lactatiekundige
www.borstvoeding.com/problemen/medicijnen/2015NL.html#meer
Geef je borstvoeding en zoek je informatie over borstvoeding en geneesmiddelen? Ben je zorgverlener en zoek je informatie over borstvoeding en geneesmiddelen voor een klant of patiënt? Met behulp van deze lijst met ongeveer 750 geneesmiddelen kun je uitzoeken of een bepaalde vorm van medicatie samen kan gaan bij borstvoeding. Deze lijst is gebaseerd op de gegevens uit het boek Medications and Mother's Milk (2008) van Thomas Hale en de aanbevelingen van de American Academy of Paediatrics (2001). Deze lijst is tevens beschikbaar in het Engels.
Veel ziekenhuizen zijn inmiddels borstvoedingsvriendelijk en hebben een lactatiekundige in dienst. Als je onder begeleiding staat van een gynaecoloog heb je vaak recht op een gesprek met de ziekenhuis lactatiekundige, al voor de bevalling. Ook zit de lactatiekundige hulp steeds vaker in het pakket van de zorgverzekeraar. (Een lactatiekundige IBCLC is een professional terwijl ze bij de VBN vrijwilligers zijn).
Al deze informatie heb ik via iemand die bij de Vereninging Borstvoeding natuurlijk werkt voor meer vragen www.borstvoedingnatuurlijk.nl.
Copyright Elana den Hollander 2015