MamaE,

Voor en door ouders met een chronische ziekte en/of handicap

 

Uitleg aan je kindje

Hoe leg je aan een klein kindje uit wat je beperkingen zijn? Of wat ziek zijn is?

Ik heb Liam altijd proberen te betrekken bij bepaalde dingen. Want mijn ziekte maakt nou eenmaal ook deel uit van zijn leven. Het is vooral belangrijk dat je zelf keuzes maakt waar jij je  prettig bij voelt. Ik probeer er zelf zo luchtig, als mogelijk is, mee om te gaan maar  wel duidelijk te zijn. Zodat hij ook weet waar hij aan toe is.

 

Het leuke aan een kind is dat hij of zij het vaak heel anders ziet dan jij zelf. Zo zijn mijn hulpmiddelen in huis vaak een bron van vermaak voor andere kinderen. Vooral mijn tillift is een grote attractie. Ook Liam wil graag mee in de tillift en hij mag dan ook regelmatig met de tillift mee.

 

Ik heb gemerkt dat als mijn zoontje ziet dat anderen mij helpen het heel belangrijk is dat hij ook iets kan doen, ook kan "mee helpen". Hij helpt bijvoorbeeld met iets van de grond pakken. Wat daarbij wel van belang is dat je kindje altijd wordt geprezen daarvoor. Dan zie je ook dat een kindje daar zich goed bij voelt en graag wil "helpen". Zo leert hij ook een stukje zorgzaamheid. Kijk wel naar wat je kindje aan kan zodat er niet te veel van hem gevraagd wordt en het hem uiteindelijk tegen gaat staan.

 

Als je beperkt bent is het zeker van belang duidelijk te zijn. Grenzen aan te geven wat wel en niet kan. Zo klein ze ook zijn. Mijn zoontje weet dat ik hem niet op kan tillen en klimt daarom zelf bij mij op de elektrische rolstoel of mijn bed. Ook weet hij dat als er wat is hij naar mij toe komen omdat ik moeilijk naar hem toe kan. Kinderen hebben al heel snel door wat wel en niet kan. En passen zich heel snel aan. Hij weet bijvoorbeeld ook dat je op papa wel mag springen maar op mama niet. Duidelijkheid en grenzen aan geven is echt het recept voor een fijne omgang met je kindje, zeker als je beperkingen hebt.

 

Ook neem ik hem af en toe (zolang er geen ingrijpende dingen gebeuren) mee naar de dokter. En ik probeer ook daar vooral heel luchtig en vrolijk mee om te gaan. Soms nog even een drankje erna drinken in het ziekenhuis. Zodat hij kan zien dat de dokter en het ziekenhuis niet eng zijn, dat ziek zijn niet iets engs is.

 

Ook is benoemen erg prettig voor een kind. Neem je bijvoorbeeld je medicijnen in. Leg dan, op niveau van je kindje, uit dat je ziek bent. Wat ik daarbij wel benadrukken is de positieve kant ervan. Liam zegt nu bijvoorbeeld dat het toch wel fijn is dat ik ziek ben zodat ik veel bij hem kan zijn en niet hoef te werken. Maar ook het gebruik van mijn hulpmiddelen vindt hij leuk.

 

Ik geloof dat mijn ziekte en mijn beperkingen mij een bewuste moeder maken. Ik kijk naar dat wat ik wel kan doen en niet zozeer naar dat wat niet lukt. Zo breng ik ook een positieve houding over naar mijn zoontje, en zo geef ik hem doorzettingsvermogen mee voor de rest van zijn leven!

 

Copyright Elana den Hollander 2015