MamaE,

Voor en door ouders met een chronische ziekte en/of handicap

 

Onbegrip

Bijna alle mensen met een beperking of chronische ziekte krijgen te maken met onbegrip. Bij vrienden, familie, medici en onbekenden.

 

Ook ik heb veel te maken gehad en nog steeds met onbegrip.

Het is natuurlijk ook heel moeilijk als je niet in dezelfde situatie zit als de chronisch zieke of beperkte persoon zelf om de situatie volledig te begrijpen.

 

Ik probeer er zo goed als ik kan mee om te gaan, op een dag dat ik mij beter voel gaat dat ook beter dan op een dag dat het al heel zwaar is. Veel mensen staren en kijken me na. Tegenwoordig kijk ik gewoon terug, net zolang totdat men zich bewust wordt van het kijken. Aan de andere kant realiseer ik mij ook dat het veelal gewoon nieuwsgierigheid is van de mensen naar het onbekende.

Ik vind het zelf altijd prettig als men mij gewoon vraagt wat ik mankeer en niet alles voor mij invult.

 

Gelukkig kan ik steeds meer zien dat het een onkunde van de ander is. Zo kan ik er zachter naar kijken en zorgen dat ik er geen last van heb.

 

Er zijn mensen die mij, om mijn keuze ouder te worden, veroordelen. Mijzelf verdedigen doe ik niet meer. Want uitleg geven aan mensen die het niet willen of kunnen begrijpen is vechten tegen de bierkaai! Ik weet van mijzelf dat ik een goede moeder ben en dat Liam niets te kort komt. Zolang ik dat maar weet maakt het mij niet zo veel meer uit van een ander hiervan vindt.

 

Ik hoop dat er door website's zoals die van mij, en andere ouders met een beperking, een dialoog ontstaat waarin er meer begrip en kennis komt over een ouder met wat extra's!  Dit zodat er een klimaat ontstaat waarin er minder vooroordelen zijn en meer vrijheid voor gezonde nieuwsgierigheid!

 

Copyright Elana den Hollander 2015