MamaE,

Voor en door ouders met een chronische ziekte en/of handicap

 

Mobiliteit in en om het bed

Zelf heb ik altijd sinds de zwangerschap, toen de sta op en loop stoel niet meer afdoende werd, een bed met elektrische bodem in de kamer staan. Sinds maart 2010 werd dit een hoog/laag bed. Dit heeft als voordeel dat zowel paramedische (fysiotherapeut etc) maar ook de verzorging er beter bij kunnen. En het vergemakkelijkt ook het uit bed komen. Ook het verschonen, aankleden, schoentjes aan doen van Liam werd hierdoor makkelijker.

 

Wanneer het uit bed komen ook een probleem is, zoals dat bij mij werd bestaat er een sta op hulp uit bed. Dit heet een "BETTIE" aan te vragen bij de gemeente. Dit trekt je als het ware uit bed.

 

Omdat je hiervoor nog steeds wel veel kracht nodig hebt in armen en benen en ik dit door de jaren heen ben verloren maak ik tegenwoordig gebruik van een tillift. Deze tilt mij in de huiskamer vanuit mijn bed in de elektrische rolstoel en anders om. En in de slaapkamer heb ik er nog een die naar de badkamer gaat. Met deze kan ik gebruikmaken van de wc en het bad. Daarnaast kan ik ook met deze tillift vanuit mijn elektrische rolstoel in het slaapkamer bed en anders om.

 

Voor het omdraaien in bed maak ik gebruik van een glijlaken hierdoor gaat het draaien een stuk gemakkelijker. Je kunt in een zorgwinkel een traditionele glijlaken kopen (deze zijn best prijzig) maar je kunt ook kiezen om een satijnen hoes om je matras te maken (een gedeelte van 60cm) en dan met een satijnen broek (of een lap die je om je billen kan doen, hoef je niet altijd een satijnen broek aan) op deze manier glij je veel makkelijker in en uit bed en daarnaast is het draaien in bed ook veel makkelijker. Dit is gemakkelijk zelf te maken en scheelt weer veel kracht!

 

Deze satijnen doeken zijn ook bruikbaar voor het in en uit de auto gaan. Ook gebruik ik er een op mijn elektrische rolstoel wat het makkelijker maakt om naar voor te schuiven. Wel uitkijken met het naar buiten gaan in de rolstoel want het zorgt er ook voor dat je daar makkelijker uitglijdt naar voren en dit is natuurlijk niet de bedoeling!

 

Copyright Elana den Hollander 2015