MamaE,

Voor en door ouders met een chronische ziekte en/of handicap

 

Communicatie

Achter een computer zitten is, als je chronisch ziek bent of beperkt, soms erg lastig.

Je kunt kiezen voor een netbook; een laptop maar dan de helft kleiner en lichter dan een "normale" laptop.

En tegenwoordig is de Tablet echt een uitkomst.

 

Doordat ook het muizen en typen soms te zwaar is bestaat er spraaksoftware. Dragon Naturally speaking te verkrijgen o.a op www.nuance.com ook wel in de meeste computerwinkels. Het voordeel hiervan is dat je via je stem alles kan besturen. Dan moet je wel de prefferd versie hebben deze is wel heel prijzig maar is het zeker waard! Met alleen de standaard versie kan je alleen maar bestanden dicteren, maar niet de hele computer besturen. Die is wel een stuk goedkoper. Helaas is de spraaksoftware voor de tablet nog in de maak en nog niet bruikbaar van Nuance wel voor de Apple. Maar er zijn wel vele apps in de appstore. Echter vind ik deze vele malen onnauwkeuriger dan de software van Nunace.

 

Als je wilt dat de pc tekst voorleest zonder dat je daarvoor een duur programma nodig hebt, kijk dan eens naar textaloud, te vinden via: www.nextup.com. Daarmee kun je ook digitale documenten laten opslaan als mp3. Ook handig als je wilt lezen terwijl je niet achter de computer kunt zitten of liggen. Voor de Tablet zijn er vele apps die de tekst kunnen voorlezen.

 

Als de telefoon lastig is vast te houden kun je bijvoorbeeld een programma als skype gebruiken via de computer of laptop. Dit kan je gratis downloaden via www.skype.nl. Tegenwoordig is dit ook mogelijk via Wats App.

De mobiele telefoons hebben dat tegenwoordig wel maar ook bij de "normale" huistelefoons kun je hiervoor kiezen.

 

Aangezien ik gelukkig ook wel eens alleen thuis ben heb ik een Persoonlijk Alarm die ik draag om mijn pols. Hierop kan ik drukken als ik bijvoorbeeld vast kom te zitten in de tillift of ben gevallen of medische assistentie nodig heb. Er staat een kastje in de woonkamer die mij door de druk op mijn alarmknop meteen verbind met een alarmcentrale. Dan kan ik zelf aangeven wat ik nodig heb en als ze me niet horen bellen ze mijn man (dit kun je naar eigen wens bepalen). Als ze hem niet kunnen bereiken bellen ze verder en anders sturen ze de thuiszorg.

 

Het Persoonlijk Alarm geeft mij, en ook mijn omgeving, een veilig gevoel om mij alleen te laten.

 

Copyright Elana den Hollander 2015